De ce exista atât de multe clanuri? Dar mai mult, de ce exista atât de putine clanuri bune? Voi încerca sa dau un raspuns acestei întrebari si nu numai, în articolul de fata. Scopul este acela de a va oferi o perspectiva corecta asupra a ceea ce ar trebui sa faceti pentru a crea si a mentine un clan competitiv.
Articolul pe care urmeaza sa-l cititi a fost conceput în cel mai logic mod cu putinta. Pe parcursul sau, voi face referiri la exemple din trecutul meu ca membru al unui clan. Pentru a obtine o perspectiva corecta asupra lucrurilor, am conceput o parte a articolului sub forma de întrebari. Tine minte: un clan de succes nu este neaparat un clan de Top 10, dar înseamna un clan de calitate si cu viitor.

Gândeste înainte de a încerca!
De ce îti doresti un clan? Desigur, aceasta este prima si cea mai importanta întrebare pe care trebuie sa ti-o adresezi. Deseori vezi prieteni care se întâlnesc si, în cele din urma, îsi fac propriul clan. Este într-adevar un punct de pornire, dar este nevoie de mai mult... Mult mai mult! Toti cei care s-au plimbat prin lumea clanurilor au vazut cum acestea apar ca ciupercile dupa ploaie si apoi dispar chiar mai rapid. Ideea este sa împiedici asa ceva. "De ce îti doresti un clan?" si "Ce astepti de la acest clan?" sunt cele mai importante întrebari pe care trebuie sa si le adreseze un viitor/viitoare lider de clan. Experienta mi-a demonstrat ca exista trei grupuri diferite: clanurile compuse din oameni care vor doar sa se distreze (fun-clan), clanurile de tipul novice-care-tocmai-a-devenit-fanul-jocului-asta si clanurile compuse din oameni care au un scop precis: sa devina buni! Nu intentionez sa scriu un articol de anvergura, asa ca ma voi referi doar la acest din urma tip de clan.
V-as recomanda sa nu va repeziti sa gasiti gameri de pe oriunde, ca sa puteti sa va jucati de-a razboiul, pentru ca aceasta este marea greseala a multor clanuri. Clanurile apar pentru ca unii gameri-prieteni care se pricep la un anumit joc au senzatia ca pot sa lupte împotriva lumii întregi. Mai întâi uita-te în jur si decide pe ce tip de joc vrei sa te axezi si, mai mult, pe ce componenta a jocului. Am cunoscut la un moment dat un clan care nu era specializat pe nimic si membrii sai jucau deathmatch, capture the flag, 2 vs 2 si nu mai stiu ce. În cele din urma, s-a creat o nebuloasa si totul s-a transformat într-un fun-clan. Asadar, hotaraste-te ce vrei si de ce fel de jucatori ai nevoie. Apoi gaseste un gamer pe care te poti baza si despre care stii ca este un fanatic adevarat al jocului si ca va ramâne în clan. Acest gamer va fi mâna ta dreapta si te va ajuta sa iei decizii, pentru ca o dictatura într-un clan nu este niciodata de dorit. Acum poti în sfârsit sa cauti jucatori pentru echipa.


Propaganda, spam…
Încearca sa contactezi oameni pe care îi cunosti si, în acelasi timp, coopteaza-i pe ceilalti prin intermediul forumurilor, al chat-ului si al serverelor de joc publice. Fii atent: gamerilor nu le place spam-ul! Asa ca nu te apuca sa bati toba cu "Suntem cel mai bun clan! Vino la noi!" de sute de ori sau cu "Atentie, clan nou! Avem nevoie de jucatori! Dati-mi un PM!".
Când cauti si accepti jucatori noi, va trebui din nou sa iei o decizie foarte importanta: vrei un clan de top sau doar unul fun? În primul caz, despre care vom discuta în continuare, va trebui sa adopti o atitudine egala atât fata de prieteni, cât si fata de ceilalti jucatori si sa îi testezi la acelasi nivel. În celalalt caz (al fun-clan-ului), poti accepta jucatori buni si prieteni fara multe dureri de cap, dar vom continua cu elementele de construire a unui clan de top.
Acum ca ai gasit jucatorii, vei dori sa vezi ce stiu si ce pot sa faca, asa ca îi vei supune unui test. Încearca sa obtii un server privat, cu parola, si sa testezi abilitatile diferite, dar mai ales importante ale jucatorilor. Discuta mereu cu ei si schimba-ti în permanenta stilul de discutie. Uneori ar trebui sa dai fiecaruia misiuni clare, alteori fii mai ambiguu si astfel vei face un test care sa-ti demonstreze cât sunt de capabili, social vorbind, sa se integreze în clanul tau. Asa ceva e necesar, pentru ca nu ai ce face cu jucatorii care se cred cei mai buni, care au un stil individualist si nu îi asculta pe ceilalti. Un grup bine închegat si care lucreaza bine în echipa este mai eficient si cu sanse mai multe în viitor decât oricare individ care joaca excelent.
Apoi, evident vei dori ca jucatorii sa faca câteva scheme (pentru a le observa agilitatea si dexteritatea), dar preseaza-i în permanenta. Omul tau de baza ar trebui sa joace în cealalta echipa si sa observe ce reactii au ceilalti jucatori din clan în anumite situatii. Calitatea nu consta doar în abilitati, ci mai mult în gândirea logica si timpii de reactie.

Comunicarea
Avansam cu articolul. Asadar, acum ca ai fondat un clan, cum poti sa solidifici relatiile si sa obtii performante mai bune? De data aceasta, "comunicarea" este cuvântul-cheie. Tu esti liderul si eventual "seful", dar nu le aminti asta celorlalti tot timpul. Ai grija ca toti sa fie în permanenta la curent cu situatia clanului si informeaza-i pe ceilalti în legatura cu cele mai noi idei, tactici si clan-wars. Nu decide singur care dintre jucatori sa participe la un clan-war, ci lasa echipa sa aleaga cine poate si vrea sa joace. Greseala pe care am observat-o deseori în trecut a fost aceea ca liderul organiza un chat cu membrii clanului la 15 minute înainte de lupta si le spunea cine urma sa joace si cine nu se baga. Asa ca verifica mai întâi cine poate/nu poate sa joace si ai grija sa ai un sistem de rotatie a jucatorilor bine pus la punct. Pe lânga asta, ar trebui sa organizezi antrenamente (ne)oficiale, pentru a avea si momente de distractie, dar si posibilitatea de a-i antrena pe jucatori pe anumite skill-uri. Da-le ocazia membrilor clanului sa se cunoasca între ei si nu îi presa prea mult. Moduri bune de comunicare sunt mIRC, ICQ si MSN. Pentru comunicarea cu adevarat solida exista e-mail-ul si website-ul.
Unul dintre elementele cele mai importante este website-ul dedicat clanului. De ce? Pentru ca le ofera membrilor sentimentul ca au un "sediu", o "baza de operatiuni". Un clan de prestigiu, bine organizat, are si propriul canal de IRC, care e perfect pentru a cultiva sentimentul de echipa.

Tactica
Fara tactica esti pe nicaieri. Oricine îti poate spune ca o echipa plina de jucatori "god-like" va câstiga, dar o echipa de fraieri bine organizata s-ar putea sa aiba sanse mai mari sa câstige. Îmi aduc aminte ca ieri o anumita lupta de pe vremea când eram liderul clanului olandez [RealCS]. În prima faza, toti cei din clanul meu au facut ce-au vrut si ne-am luat-o. Dar cu o singura comanda clara s-a întors roata. Nu am spus mai mult decât "Defense, Myth 1, PlayerA 2, PlayerB 3, PlayerC 4!!!". Imagineaza-ti harta de cs_assault din Counter-Strike. Noi eram teroristii. Patru contra patru. În timpul antrenamentului, fiecaruia dintre noi i s-au alocat o anumita pozitie si un anumit numar. 1 însemna, de exemplu, camera ostaticilor, 2 - usa din spate, 3 - podul s.a.m.d. Multi ar spune ca asta e campat în toata regula, dar din aceste pozitii poti învata multe, în special cu combinatii. Asa ca învata-i pe toti cei din clanul tau aceste coduri, pentru ca, atunci când unul dintre voi este împuscat, toti ceilalti vor sti unde e inamicul.
Aveam, de asemenea, o tactica si pentru rush. De exemplu, AT 1 însemna ca jucatorul cel mai apropiat de scari (CT, de_dust) trebuia sa cumpere doar anumite lucruri si ceilalti jucatori trebuiau sa cumpere alte lucruri. Apoi urma sa facem rush în cladirea din fata si eram antrenati sa aruncam grenadele dintr-un anumit punct. De cele mai multe ori toate colturile erau acoperite si teroristii care faceau rush erau fie orbiti de flashbang-uri, fie omorâti de grenade. Adesea asta facea ca întreaga echipa tero sa fie eliminata dintr-o data.

La final...
Ai acum o echipa de jucatori care se înteleg bine. Toti stiu bine tactica si îi apreciaza pe lideri. Si acum te gândesti sa înceapa luptele. Da si nu! Nu te repezi din prima în competitii, ci încearca-ti puterile mai întâi în lupte amicale. Gaseste clanuri care sa fie dispuse sa lupte cu clanul tau din când în când. Încearca sa îti înregistrezi clanul la Clanbase (www.clanbase.com), pentru ca acolo poti organiza clan-wars si poti vedea lista rezultatelor. De asemenea, ai o perspectiva corecta asupra echipei si a specializarii fiecaruia. Este site-ul perfect pentru clanul tau. Si, când ajungi sa fii multumit de rezultatele clanului tau, poti sa participi în competitii si sa urci în clasamente. Nu dispera dupa înfrângeri, ci învata din propriile greseli. Discuta cu membrii clanului înainte si dupa un clan-war si vezi ce a mers bine si ce nu.

Un ultim sfat
Încearca sa faci în asa fel încât membrii clanului sa se întâlneasca în carne si oase. Asta ajuta la consolidarea echipei. Mergeti la sau organizati LAN party-uri si întâlniti-va la café-uri, dar încercati sa faceti si altceva. Desi nu prea pare ca toate astea au vreo legatura cu clanurile, aceste momente va vor ajuta sa treceti peste dificultatile care pot aparea. A fi lider de clan nu presupune doar tact si putere de conducere, ci si un pic de psihologie.
Va urez succes din plin si nu ezitati sa ma contactati!

Jeroen van Geel & Mike

Jeroen este un gamer hardcore din Olanda. Lucreaza în industria jocurilor de cinci ani, ca jurnalist si consultant.

Mike este unul dintre redactorii de la LEVEL Romania.

 

Back